fredag 11 april 2014

Skolresa

 Har varit iväg på skolresa med klass 0-3an. Vi åkte "overlander" till Lake Naivasha. Där bodde vi i tält, lagade vår mat, lekte, eldade, sjöng och åt en massa godis - med andra ord: en lyckad skolresa!

Från förskoleklass tom klass 3 går 19 barn.


För flera barn (och föräldrar) var det första gången de tältade- spännande!
Gick en promenad på Cresent Island- en jättefin halvö där man går runt bland zebror, gnuer, giraffer mm.


Men här fanns också farliga djur:
En pytonorm! Vi stod och tittade på den när den ålade sig fram- vi var nog två meter ifrån och stod och tittade då jag plötsligt fick för mej att den kunde göra ett hopp fram och sluka någon av oss! Obehagligt! Men just då började den krypa neråt i en grop som var hans bo. Så det var inget farligt med detta, bara en häftig upplevelse! Och vi hade en vakt med oss som visste att den låg där!
Ser väldigt sällan ormar här- det är nog bara en gång tidigare vi sett en orm- då var det en mamba. Så jag tror jag vågar visa vad som står i Wikipedia om ormar i Afrika:
Ormar
Det finns ormar i den östafrikanska bushen, men de flesta resenärer på vanliga safariresor får inte se några. I regel behöver du leta efter ormar för att få se dem. 
De flesta ormarter är inte giftiga eller har så milt gift att de inte är farliga för oss. Det finns även mycket giftiga ormar, exempelvis mambor, kobror och huggormar, men ormbett är mycket ovanliga bland turister. Du bör dock vara uppmärksam när du rör dig i terräng och undvika att sätta fötter och händer där du inte kan se. 
Klippytonormen är den största ormen i regionen och kan bli mer än 6 meter lång. Den är inte giftig utan kväver sina byten. Mycket stora pytonormar kan vara farliga för människor. Håll uppsikt över barn när det finns pytonormar i närheten.
Möten med ormar
Ormar biter inte människor för att äta dem eller för att de är elaka, utan för att de känner sig hotade. Håll för säkerhets skull minst två ormlängders avstånd från alla ormar som du inte säkert vet är ofarliga. För att inte störa djuret bör du hålla ännu större avstånd. 

Och så får jag väl också berätta att när vi satt vid lägerbålet så ropade plötsligt en flicka: en flodhäst!! Då var det en flodhäst som gick upp och betade en stund och så plumsade den tillbaka i vattnet. Jag såg den dock aldrig eftersom jag fick gå iväg med ett barn som blev så rädd. Men det var ett elstängsel emellan oss och flodhästarna så det var aldrig någon fara! Men ni kanske vill veta lite mer om flodhästar också:

En vuxen flodhäst har en kroppslängd (huvud och bål) av 2,9 till 5 meter och en svanslängd av 4 till 5,5 cm. Mankhöjdenär cirka 150 cm eller något större. Individerna väger 1000 till 4500 kg. Oftast använder de natten till att äta gräs. En vuxen flodhäst behöver cirka 50 kg växtmassa per dygn. För att nå sina betesplatser vandrar flodhästar ibland fem till tio kilometer och skapar på så sätt tydliga stigar.
Den kan vara aggressiv och farlig för människan.

Jodå, det var en rolig skolresa med lite extra spännande moment!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar