lördag 24 oktober 2015

Wasini

De dagar vi var lediga på höstlovet så åkte vi till Wasini där vi varit två gånger tidigare. Jätteroligt att komma tillbaka och träffa Rashid och Rama.
Denna speciella ö- här bor 2 500 människor - långt ifrån stress och måsten. Men också långt ifrån det vi tycker är bekvämt i livet såsom dricksvatten ur en kran och el. En del familjer har solpaneler och dricksvatten måste köras i dunkar från fastlandet.
Här finns inga bilar, ingen alkohol, ingen polis, inga datorer......etc.
Funderingarna blir som så många gånger i detta landet: vad ger livet mening? Hur ser man på framtiden? Vilka drömmar har man?
En anledning till att vi gärna kommer tillbaka är den goda Swahili-maten som Rashids moster lagar. Vi åt fisk sex gånger på tre dagar, krabba, bläckfisk, sjögräs, sockrad spaghetti, friterad potatis och jättegod mango.

Såhär ser en normal frukost ut. Lite färglös med jättegod! Munkar, riskakor m kokosmjölk, friterade grönsaksknyten.












Hejdå Wasini säger Rama, som numer bor i Mombasa och har fått ett jobb på en byggvaruaffär. Där tjänar han 10 000 shilling vilket är 850 kronor. Hans föräldrar är skilda och han tar ansvar för sin mammas uppehälle. Han har sagt till henne, som är i min ålder, att "nu ska du inte slita mer utan ta det lugnt! Vila!"
Hon bor på en annan ö och Rama har nu reparerat taket på hennes enkla hus. Hon ringde till honom häromdagen och hade en förskräcklig tandvärk och hon kunde inte åka in till fastlandet och besöka tandläkare förrän hon förvissat sig om att Rama kunde betala för henne. Vilket han kunde lova ett par dagar senare.....
 Han kom till ön för att vi var där och passade upp på oss och pratade gärna svenska!

Nu lär det dröja innan vi kommer tillbaka!





2 kommentarer:

  1. Förstår att det är avkopplande att åka dit!

    SvaraRadera
  2. sen kommer ni ordna resor dit ! !! för trötta kvinnor i vår ålder som behöver vila ;) / lelle

    SvaraRadera